T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞIRNAK / IDİL - İdil Rehberlik ve Araştırma Merkezi

SORUMLULUK BÖLGEMİZDE LGS ADAYLARINA "TERCİH DANIŞMANLIĞI" HİZMETİ BAŞLADI

      Millî Eğitim Bakanlığınca, 19 Temmuz'a kadar sürecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercih sürecinde, 20 bin 608 rehber öğretmen/psikolojik danışman, öğrenci ve veliler için 81 il ve ilçelerde açılan tercih danışmanlığı birimlerinde görev yapacak. 

     İlçemizde LGS adaylarına tercih işlemleri döneminde okullarda 12 rehber öğretmen/psikolojik danışman ile kurumumuzda 5 rehber öğretmen/psikolojik danışman "TERCİH DANIŞMANLIĞI" hizmeti verecek. Kurumda oluşturduğumuz birim ile okulunda rehberlik öğretmeni olmayan öğrenciler yüz yüze yada uzaktan hizmet alabileceklerdir.

    Danışmanlar, öğrencilere tercihlerinde rehber olacak Tercih danışmanlığı süresince öğrencilere ilgi, değer ve yetenekleri doğrultusunda bir üst öğrenim kurumuna geçişlerinde rehberlik edilecek. Tercih edilecek liselerin, özel durumu olan öğrencilere ilişkin koşulları detaylı olarak aktarılacak. Öğrenci ve velinin birbirlerinden farklı istek ve beklentilerinin olabileceği göz önünde bulundurularak bu durumun bütünsel bir bakış açısıyla değerlendirilmesi sağlanacak. Öğrenci ve velilerin bu çerçevede yönlendirilmesi, rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlarla sağlanacak.  

    LGS yerleştirme sürecinde tercih listelerinin elektronik ortamda yapabilmesi için hazırlanan iki ayrı tercih robotu, birinci ve ikinci yerleştirmeye esas nakil sonuçlarına göre güncellenerek süreç bitene kadar erişime açık olacak.  

    Merkezî ve yerel yerleştirme yapılacak LGS merkezî sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından dün başlatılan tercih başvuruları, 19 Temmuz'a kadar sürecek. Adaylar, "merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okullar", "yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar" ve "pansiyonlu okullar" olmak üzere üç grupta tercih yapacak.   

    Türkiye genelinde bu yıl 2 bin 492 liseye merkezî sınav puanına göre öğrenci alınacak. Sınavla öğrenci alan okullara 206 bin 414 öğrenci yerleştirilecek. Anadolu liselerine 71 bin 22, fen liselerine 40 bin 470, sosyal bilimler liselerine 10 bin 740, Anadolu imam hatip liselerine 42 bin 356, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 41 bin 826 kontenjan ayrıldı.    

     2023 yılı merkezî yerleştirme ve yerel yerleştirme tercihinde bulunacak öğrencilere rehberlik yapmak amacıyla bugün erişime açılan iki ayrı tercih robotu, merkezî sınav ve yerel yerleştirmeler için ayrı ayrı hazırlandı 

    LGS kapsamında sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanları ile geçen yılki yüzdelik dilimlerinin e-Okul sistemi üzerinden açıklanmasının ardından kullanıma sunulan tercih robotları, hem merkezî sınav puanı hem yerel yerleştirme ile öğrenci alan lise tercihlerinin oluşturulmasında büyük kolaylık sağlıyor.

   Tercih robotları ile LGS tercih listelerinin elektronik ortamda daha detaylı incelenerek hızlı bir şekilde oluşturulmasına imkân sağlanıyor. Öğrenci ve veliler, merkezî sınav puanıyla öğrenci alan ortaöğretim kurumları tercih robotunu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebiliyor. 

    Tercih robotunda okul türlerine göre il, ilçe ve geçen yıla ait yüzdelik dilimlere göre arama yapılabiliyor. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına ilişkin tercih robotu ile il, ilçe ve okul türlerine göre "kayıt alanı", "komşu kayıt alanı" ve "kayıt alanı dışındaki" okul listeleri ve okullarla ilgili detaylı bilgiler incelenebiliyor. Birinci ve ikinci yerleştirmeye esas nakil sonuçlarına göre güncellenen tercih robotları, tercih ve yerleştirme süreci bitene kadar erişime açık kalacak.     

 

       LGS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ  

       LGS SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ  

       YEREL YELEŞTİRME İLE ( SINAVSIZ) ÖĞRENCİ ALAN ORTAÖĞRETİM OKULLARI İÇİN TIKLAYINIZ.  

       MERKEZİ, YEREL, PANSİYONLU TERCİH İŞLEMLERİ BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ 

       İLİMİZ ŞIRNAKTA MERKEZİ SINAV SONUCU İLE ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR BROŞÜRÜ İÇİN TIKLAYINIZ.

YETENEK SINAVIYLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLARA BAŞVURU KILAVUZU YAYIMLANDI

Millî Eğitim Bakanlığınca, yetenek sınavıyla öğrenci alan okullar için başvurular 27 Haziran - 6 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Yetenek sınavıyla ilgili süreçler e-Okul üzerinden gerçekleştirilecek.

Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile mûsikî, hafızlık, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yetenek sınavı puanına göre öğrenci alınmasına ilişkin usul ve esasları içeren başvuru kılavuzu yayımlandı.

 

Buna göre yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara başvurular, 27 Haziran - 6 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Adayların yetenek sınavı giriş tarihleri ise 9 Temmuz'da ilan edilecek. Yetenek sınavlarının yapılması ve sonuçların sisteme girilmesi 10 - 16 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek.

 

Merkezî yerleştirme sonuçlarına göre asıl ve yedek listeleri 17 Temmuz tarihinde ilan edilecek. Asıl listeden kazanan adayların kesin kayıtlarının yapılması 17-19 Temmuz tarihlerinde yapılacak.

 

 

Ek yerleştirme: Kayıt hakkı kazanamayan adaylara yönelik ek yerleştirme için boş kontenjanlar 7 Ağustos'ta ilan edilecek. Boş kontenjanlar için 7-11 Ağustos tarihler alınacak, boş kontenjanlara yerleştirme sonuçları ise 14 Ağustos'ta duyurulacak. Ek yerleştirme sürecinde kayıt hakkı kazananların kayıt işlemleri, 14-18 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

Yetenek Sınavı İle Öğrenci Alan Okullar Başvuru Kılavuzu İçin Tıklayınız

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.07.2023 - Güncelleme: 02.05.2024 10:07 - Görüntülenme: 67
  Beğen | 0  kişi beğendi