23-29 EYLÜL ULUSLARARASI İŞİTME ENGELLİLER HAFTASI

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 2005 yılında kabul edilen 5378 sayılı Engelliler hakkında kanun ile engelli bireylerin hakları anayasal düzende koruma altına alınmıştır. Dünyada da engelliliğe yönelik uygulanan yasal düzenlemelerin yanı sıra engelliliğe dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek amacıyla bazı günler ve haftalar belirlenmiştir. Belirlenen haftalardan biri ise “23-29 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftası”dır.

1817 yılında Amerika’da ilk işitme engelli okulu açılmıştır. Ülkemizde ise ilk kez 1902 yılında 2. Abdülhamit’in açtığı Yıldız Sağır ve Dilsizler Okulu ilk işitme engelli okulu olmuştur. Günümüzde gelişen teknoloji ve imkânlar ile artık işitme engelliler için çok daha iyi okullar ve şartlar sağlanmıştır.

İşitme engelliler normal insanlarla aynı zekâ seviyesine sahiptirler. İşitme engellileri zorlayan tek durum öğrenmede güçlük olmasıdır. Onlarında bizler gibi birer normal insan olduğunu unutmayalım. Bazı işitme güçlüğü olan kişilerin duyması için yüksek sesle konuşmanız gerekebilir. İşitme engeli sözel dil edinimini etkiler. İşitme kayıpları erken tanılanabilir ve teşhis edilebilirse, tıbbi önlemler ve eğitsel hizmetler sağlanabilir. Uygun cihaz ve eğitimle işitme engelli bireyler bağımsız bir yaşam sürdürebilir.

25-09-202325-09-2023

Yayın: 25.09.2023 - Güncelleme: 02.05.2024 10:02 - Görüntülenme: 224