Tem

2023 Temmuz ayına ait 9 ve 10 sayılı E-Bültenlerimiz yayınlanmıştır. Rehberlik hizmetleri alanında Kariyer ve Meslek Seçimi konusunda, Özel Eğitim hizmetleri alanında Özel Eğitim Anaokulu konusunda çalışma yürütülmüştür. aşağıda bağlantılar ve dosyalar bölümünden ilgili içeriklere erişim sağlanabilecektir.

BÜLTEN SAYI 6 - ZORBALIK

Zorbalık, okullarda yaşanan oldukça yaygın bir şiddet türüdür ve güçlü olan bireyin kendi kazanç ve memnuniyet için kendisine karşı koyamayacak kadar güçsüz olana tekrarlayan ve acı veren nitelikte fiziksel, psikolojik, sosyal veya sözel saldırılarda bulunmasıdır. Bir başka deyişle, kendilerinden yaşça daha küçük ya da fiziksel olarak daha güçsüz olan öğrencilerin yaşça büyük ya da güçlü olan öğrenciler tarafından hırpalanması ya da küçük düşürülmesi anlamına gelen zorbalık, anaokulundan liseye hatta üniversiteye kadar birçok alanda büyük ölçüde sorun teşkil etmektedir.

BÜLTEN SAYI 7 - ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERİN TOPLUMSALUYUM BECERİLERİ

Toplumsal uyum becerileri, kişinin bağımsız bir şekilde toplumla bir arada yaşamasını sağlayacak becerileri yerine getirebilmesidir. Hem normal gelişim gösteren birey hem de özel gereksinimi olan birey ev içinde ve dışında bağımsız yaşam becerilerini yerine getirmeye başladıktan sonra toplum içinde var olduğunu gösterme çabası içine girer. Ancak özel gereksinimli bireyler toplumsal uyum becerilerini yerine getirirken yetersizlik durumları ve düzeylerine göre çeşitli sorunlarla karşılaşabilirler.

POZİTİF EBEVEYNLİK

Pozitif ebeveynlik aile içinde sevgi ve şefkate dayalı olumlu ilişkileri teşvik eder; anne ve babaların çocuklarına olumlu bir rehberlik sunmasını hedefler. Pozitif ebeveynlik ile büyüyen çocukların okul başarısı daha yüksek, arkadaş edinmeleri daha kolay ve kendileriyle ilgili düşünceleri de daha olumlu olur.

DİSİPLİN NEDİR?

Dspln, lşkdek tüm kşler eşt olarak bağlayan, herkes çn açık ve net olan kurallar olarak tanımlanmaktadır. Dğer br deyşle dspln, stenen ve düzenl olan davranışların kazandırılmasını amaçlayan br yetştrme anlayışıdır.

Mrt

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), depremden etkilenen öğrenciler başta olmak üzere özellikle LGS ve YKS'ye hazırlanan öğrencilerin sınıf rehberlik programlarını ve kariyer gelişimlerini desteklemek için psikoeğitim programları ve Kariyer Psikolojik Danışmanlığı El Kitabı yayımlandı.

Mrt

Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır. Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu üzerinde etkilidir.

Mrt

Kurumumuz Rehberlik Hizmetleri Bölümü tarafından hazırlanan Madde Bağımlılığı Öğretmen Bülteni yayınlanmıştır.

İlgili içeriğe ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Madde Bağımlılığı Veli Bülteni Yayınlanmıştır.İlgili içeriğe ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Disleksi konusunda dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarımızda Ekim ayının ilk haftası Disleksi Haftası, Ekim ayının ilk haftasının Perşembe günü de Dünya Disleksi Günü olarak Belirli Gün ve Haftalar Çizelge' sinde yer almakta olup disleksi konusunda farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.