T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞIRNAK / IDİL - İdil Rehberlik ve Araştırma Merkezi

DEĞERLİ VELİLER! SİZLERE BİR KARNE MESAJIMIZ VAR

Değerli Veli,

 

Canınızdan çok sevdiğiniz çocuklarınızın karnelerindeki Başarı ve başarısızlığı değerlendirirken, “Karnenin, çocuğunuzun birinci dönemdeki derslerde; yaptığı çalışmaların notlarla ifade edildiği bir belge ” olduğunu ve hiçbir zaman çocuğunuzdan daha önemli  olmadığını unutmayınız.

Çocuğunuz  takdir, teşekkür vb. belgeler aldığında ne kadar mutlu oluyorsanız. Başarısızlığından  da ne kadar sorumluluğunuzun ve payınızın bulunduğunu da aklınızdan çıkarmayınız. 

       -   Karne günü, çocuklarınız için ne kadar önemli ise sizin içinde  o kadar önemli bir gündür. 

       -   Karne günü, dönem boyu çocuğunuz için neler yapıp, neler yapamadığınızı sorgulayacağınız,  bir gündür.

       -   Karne günü, çocuğunuzla ne kadar ilgilenip, ilgilenmediğinizin değerlendirildiği bir gündür.

Anne ve babalar çocuklarının mutluluk ve sevinçlerini paylaşırken,  başarısızlık halinde  çocuklarının  üzüntüsünü paylaşacağı, olumsuz tepkiler verilmeyeceği, sorun çözme duyarlılığı ve erdeminin gösterileceği ve çocuklarına bunun hissettirilerek, anne-babaları ile  daha çok gurur duyacakları ve saygı gösterecekleri bir gün olmalıdır.

Değerli anne ve babalar!      Lütfen! çocuklarınızın karnesindeki durumunu değerlendirerek, çocuğunuzun neden  başarısız olduğunu mutlaka sorgulayınız. Hiçbir başarısızlık tesadüfü değildir. Hiç bir  başarısızlığın sorumlusu yalnız öğrenci değildir. Çocuğunuzun başarısında yada başarısızlığında yalnız kendisinin ders çalışmaması kadar, ailesinin, arkadaşlarının, öğretmenlerinin, eğitim sisteminin, yaşadığı sorunlu  ergenlik döneminin vb. faktörlerin  hiç mi rolü yoktur?          

Çocuğunuza duygusal yönden yaklaşmanız yanında, daha başarılı olabileceği, isterse daha  iyisini yapabileceği yönünde cesaretlendirin.        

Olumsuz davranışları yada başarısızlığını  yüzüne  vurup eleştirmeyiniz, olumsuz tepkiler vermeyiniz, cezalandırmayınız, hele, hele başkaları ile kıyaslamayınız.

Çocuğunuzun karne sonuçları, beklentilerinizi karşılamayabilir, hatta beklentilerinizden çok  düşük olabilir. O  zaman kendinize şu soruyu yöneltiniz. “Acaba çocuğumun bu sonucu almasında benim ve eşimin hiç mi katkısı olmadı?    ” Kendi kendinize özeleştiri getiriniz. Daha sonra dönem boyu onunla ne kadar ilgilendiğinizi, sorunlarını ne kadar paylaştığınızı,ona karşı sevginizi ne derecede hissettirdiğinizi, onun için ne kadar özel süreler ayırdığınızı, okulunu kaç kez ziyaret ettiğinizi, yönetici ve  öğretmenleri ile kaç defa görüştüğünüzü, çocuğunuzun karşılaştığı güçlükler konusunda çözüm üretmek için Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi ile kaç defa iletişim kurduğunuzu vb.” soruları düşününüz. Bir defa daha, Kendinizi sorgulayınız ve  öz eleştiri getiriniz.

Sizlere ve ailelerinize mutlu, sağlıklı, dolu dolu  ve gönlünüzce yaşayacağınız bir yarıyıl  tatili diliyoruz.

Eğitim-öğretim yılının, yeni bir döneminde, yeni heyecanlarla birlikte olmak dileğiyle...     

Değerli velimiz sizin için hazırladığımız ‘’karne bize neyi anlatıyor’’ bültenine ulaşmak için TIKLAYINIZ. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.01.2024 - Güncelleme: 02.05.2024 09:45 - Görüntülenme: 440
  Beğen | 34  kişi beğendi