T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞIRNAK / IDİL - İdil Rehberlik ve Araştırma Merkezi

2-8 KASIM LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI

 

2-8 KASIM LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI


Ülkemizde her yıl  Kasım Ayının ilk haftası “2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası” olarak anılmakta ve Milli Eğitim Bakanlığınca özel haftalar kapsamına alınmaktadır.
Bu değerli hafta, umut ve dayanışmanın canlı bir simgesi, çocukluk çağı lösemi hastalığının rengi olan “TURUNCU” renk ile anılıyor. Lösemili Çocuklarımızın yaşam mücadelesine destek olmak ve onların yanında olduğumuzu açıkça göstermek için bu haftaya turuncu renkle dikkat çekiyoruz. Her bir turuncu ton, Lösemili Çocuklarımızın yaşama tutunmalarını simgelerken bizlere de umut aşılıyor.

Lösemi, kemik iliği ve lenfatik sistem de dahil olmak üzere vücudun kan oluşturan dokularında meydana gelen kan kanseridir. Lösemi beyaz kan hücrelerinin anormal büyümesi ile karakterizedir. Leukemia olarak da bilinen lösemi (kan kanseri) öncelikle kemik iliğini, daha sonrasında da tüm organları ele geçirir. Olgunlaşmış akyuvarların kontrolsüz artışına bağlı şekilde gelişirse kronik ve yavaş seyirlidir. Olgunlaşmamış akyuvarların kontrolsüz artışına bağlı gelişenler ise akut yani hızlı seyirli olarak tanımlanır.

Hızlı seyirli olan kan kanserleri sıklıkla ani ve hızlı başlangıç gösterip özellikle 1-2 ay içerisinde klinik bulgu ve belirti verir. Bu nedenle kısa sürede teşhis konulmalı ve en kısa sürede tedaviye başlanmalıdır.Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Bu safhada kan veya kanın içindeki özel hücrelerini donörlerden (gönüllü kan verici kişi) alınarak lösemili hastaya verilmesi, enfeksiyon mevcutsa gerekli mücadelelerin yapılması, böbreklerin, karaciğer ve kalbin kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden korunma önlemlerinin alınması çok önemlidir.

LÖSEMİ DEĞİL SEVGİ BULAŞICIDIR!


İigili içeriklere ulaşmak için tıklayınız.

meb_iys_dosyalar/73/05/769374/dosyalar/2023_11/02091818_LOSEMI-NEDIR.pdf

meb_iys_dosyalar/73/05/769374/dosyalar/2023_11/02091912_LOSEMILI-COCUKLAR-HAFTASI.jpg


02-11-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.11.2023 - Güncelleme: 02.05.2024 09:58 - Görüntülenme: 66
  Beğen | 0  kişi beğendi